Yanan ayaklar sendromu Burning foot
Yanan ayaklar sendromu, ayaklarda şiddetli yanma, iğnelenme, kaşınma ile birlikte bazen kızarma ve terlemenin de eşlik ettiği bir durumdur. Kızarıklık olduğu duruma eritromelaljia denmektedir. Yanan ayaklar sendromu pek çok nörolojik ve tıbbi duruma eşlik edebilir veya tek başına görülebilir. Tek başına görüldüğü, genetik özellik gösteren görme tembelliği ve görme alanında kayıpların eşlik ettiği vakalar da bildirilmiş ve bu durum özel bir sendrom olarak tanımlanmıştır. Genellikle 50 yaş üzeri bireylerde ve kadınlarda daha çok görülmektedir. Menapoz dönemindeki kadınlarda gece ayaklarını yorganın altına sokamama, yanma sık ifade edilen şikayetlerdendir. Yanan ayaklar sendromu, yalnızca gece değil, gündüz saatlerinde de görülebilir olmasıyla farklılık gösterir.
Ayak yanmasının belirtileri:
Ayaklarda şiddetli ağrı, renk değişikliği, ayak parmak uyuşması ve kızarmadır.
Nedenleri
Yanan ayak sendromu olarak, nedeni ortaya konamayan, kalıtsal olduğu da söylenen bir sendrom tanımlanmıştır. Ancak aynı belirtiler bazı nörolojik ve tıbbi hastalıkların seyri sırasında da görülmektedir. Bu nedenler:
Duysal polinöropati(Nedeni belirsiz olabilir. Ancak tek başına ortaya çıktığında mutlaka eşlik eden kanser, diyabet, tiroid hastalıkları, sjögren sendromu gibi romatolojik hastalıklar ve enfeksiyonlar araştırılmalıdır)
Küçük lif nöropatisi (Kanser, diyabet ve amiloidoz, entoksikasyon, alkolizm, vitamin eksikliklerinde görülebilmektedir)
[Diyabetik ağrılı polinöropati (Tip I ve Tip 2 diyabetik hastaların yaşam boyu en az yarısında diyabetik nöropati gelişebilmektedir. Diyabetik nöropati gelişen hastaların %30-35’inde ağrılı nöropati gelişmektedir)
Posterior tarsal tünel sendromu (ayak bileği düzeyinde ayak tabanına giden posterior tibial sinirin sıkışması ile ortaya çıkar. Ayak tabannda yanma, uyuşma,ağrı, ayak tabanı kaslarında erime belirtileridir.Tanısı EMG ile konmaktadır.)
Anterior tarsal tünel sendromu (ayak bileği düzeyinde fibüler sinir dallarının sıkışmasıdır. genellikle önden vuran sıkı ayakkabı giyilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Kesin tanısı EMG ile konmaktadır.)
S1-2 düzeyinde disk hernisi (Bel nölgesinde L5-S2 düzeyindeki herniye diskler ilgili spinal sinirlerde basıya neden olarak ayak tabanında yanma, uyuşma ve güç kayıplarına neden olabilir.)
Siyatik sinir hasarı (Siyatik sinirde hasara neden olan enjeksiyon nöropatisi, siyatik sinir üzerine bası, kalça kırıkları gibi nedenlere oluşabilir)
Alkolizm (Yoğun alkol kullanıma bağlı, beslenme bozuklukları ve B vitamini eksikliğine bağlı olarak gelişmektedir.)
Hipotiroidi ( Hipotiroidi seyri sırasında dokularda gelişen ödem ve nöropatik değişikliklerin etkisi ile tuzak nöroaptilere ve doğrudan hipotiroid nöropati sonucu gelişir)
Romatoid artrit ( Romatoid artrit eklem deformasyonu sonucu civarından geçen sinirleri sıkışmasına bağlı, tuzak nöropatiye veya doğrudan kendisi periferik nöropatiye neden olur.)
Menapoz (daha çok istirahat veya uyku sırasında ayaklarda yanma tanımlanır)
Çok yürüme ve koşma, uygunsuz ayakkabı (atlet ayağı)
Böbrek yetmezliği (Üremik polinöropatiye yol açarak veya kan elektrolid dengesizliği ile yanan ayak sendromuna neden olur.)
Vitamin eksikliği (B6, B5 ve B12)
Huzursuz bacaklar sendromu
Tanı
Hastalığın ve altta yatan nedenlerin ararştırılması için bir nöroloji uzmanına muayene olunmalıdır. EMG, MRI, Ayak grafisi ve kan testleri uygulanmalıdır.
Tedavi
Öncelikle altta yatan nedenin bulunması ve uygun tedavinin yapılması gerekir. Bunun yanı sıra vitamin takviyesi, ayak bakımı ve hijyeni tedavide önem taşımaktadır. Ağrının ve yanmanın ilaçlarla giderilmesi de önemlidir.